četrtek, 2. januar 2014

PICA RUSTIKA

Nekaj časa  nazaj sem sinu pripravil pico, ki je bila tako dobra da jo je sin s prijatelji naredil tudi za novoletno večerjo. Vsi prijatelji so bili tako navdušeni, da sem se odločil, da recept delim z vami.


SESTAVINE ZA TESTO

400 g pirina moka
Ščep rjavi sladkor
Pol čajne žličke majarona
Pol čajne žličke bazilika
Pol čajne žličke origano
Čajna žlička sol
220 g mlačna voda
1 žlica olivnega olja
20 g svežega kvasa ali 6 g suhega kvasa

PRIPRAVA TESTA S SVEŽIM KVASOM

V posodo damo 220g mlačne vode. V vodo nadrobimo kvas, dodamo ščep sladkorja in pol žličke pirine moke. Posodo postavimo za 20min v pečico ogreto na 50 stopinj.


Na kuhinjski pult stresemo moko. V sredini naredimo luknjo in vanjo damo majaron, baziliko, origano, sol in žlico olivnega olja. Vse skupaj premešamo in dodamo vodo s kvasom. Vse skupaj premešamo v gladko testo. Gnetemo toliko časa da se vse sestavine sprimejo testo pa rata gladko in nelepljivo. Če se testo lepi lahko dodamo se do 2 veliki žlici moke.



Testo damo v posodo in ga pustimo vzhajati cca pol ure na 50 stopinj. Lahko stoji tudi na sobni temperaturi ampak potrebuje dalj časa za vzhajanje.

Če delamo s suhim kvasom ga zmešamo z moko, postopek pa ostane enak.

PRIPRAVA PARADIŽNIKOVE OMAKE
7 vloženi suhi paradižnik
1 žlica olja iz paradižnikov
2 žlica olivno olje
2 žlici voda
1 čajna žlica paradižnikov ekstrakt
5 listov sveža bazilika ali čajna žlica suha bazilika
4 vejice svež origano ali pol čajne žlice suhi origano
½ čajna žlica sol
½ čajna žlica poper
½ feferona ali ščep čilija

Vse skupaj zmiksamo. Če je tekstura pregosta dodamo še vodo.

PRIPRAVA PICE
8 kosov pršuta
2 mozzarelli
Suha bazilika
Suha origano
rukola

Ko je testo vzhajano ga vzamemo iz posode in položimo na pekač ki ga prej namažemo z olivnim oljem. Testo razpotegnemo po pekaću in naredimo robček okoli. Nato premažemo z paradižnikovo omako. Nato dodamo pršut nato mozzarello in olive.  Po vrhu potresemo še suhi origano in baziliko.

Pečemo 13min na 250 stopinj.

Ko je pica pečena lahko dodamo rukolo ali katero drugo vrsto solate. 


Ps namesto pršuta lahko uporabimo tudi šunko ali katerokoli drugo salamo. Prav tako namesto mozzarelle uporabimo drugi sir.


Dober tek :) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar